Har du ett intressant projekt på gång?

0
240

Nu är det dags att söka stipendium hos Arvid Lundbäcks stiftelse. I år kommer stiftelsen att se positivt på projekt, som leder till ett publicerat resultat i någon form, inom områden som behandlar de obesuttnas liv och livscykel.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från försäljningen av hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Kriterier

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska vara till nytta för släktforskningen, vara av allmänt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, det enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att eventuella referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Forskning om obesuttna prioriteras

I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning om de obesuttnas liv och livscykel och hur vi kan se det i släktforskningen. Främst påverkan på metodik och källor. Obesuttna är de som egentligen inte hade egendom, och vanligtvis brukar det avse grupper som torpare, statare, backstugusittare och inhyseshjon samt drängar och pigor. Finns det mönster inom de grupperna, som kan påvisas?  Går det att se händelser, historier, kunskap som påverkade hur de levde och kan förändringar skönjas genom att använda olika källor? Även om årets inriktning kommer att ha prioritet vid tilldelning av medel, så går det naturligtvis att söka för helt andra ämnen.

Ansökan

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2023.

I din ansökan är det bra om du beskriver en klar frågeställning, skiss över din metodik och förväntat resultat, samt har med en ekonomisk kalkyl. Ansökan bör vara ungefär en A4-sida. Arvid Lundbäcks stiftelse har som regel att inte bekosta hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen. Målet är att något ska publiceras och utbetalning sker efter publicering.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.